ADVERTISEMENTS:

List of objective questions on soil and water engineering.

1. Each link in a metric chain is _________

(A) 15 cm

ADVERTISEMENTS:

(B) 20 cm

(C) 25 cm

(D) 30 cm

Ans. B

ADVERTISEMENTS:

2. Each link in Cunter’s chain is ______

(A) 0.33 ft

(B) 0.66 ft

(C) 1 ft

ADVERTISEMENTS:

(D) 1.33 ft

Ans. B

3. Leveling rods are usually manufacture in length of ______

(A) 3 to 4 m

ADVERTISEMENTS:

(B) 4 to 5 m

(C) 5 to 6 m

(D) 6 to 7 m

Ans. A

ADVERTISEMENTS:

4. The rod reading taken on a point of known elevation is called ______

(A) Plus sight

(B) Minus sight

(C) Back sight

(D) Fore sight

Ans. C

5. The topographic map shows the ________

(A) Relief

(B) Topography

(C) Both A and B

(D) None of above

Ans. C

6. The most commonly used method of topographical survey used for large area

(A) Grid method

(B) Theodolite and stadia method

(C) Plane table and alidade method

(D) Base line and spot level method

Ans. B

7. The most common type of survey done for small scale agricultural development works is _________

(A) Cadastral survey

(B) Topographic survey

(C) Route survey

(D) Aerial survey

Ans. B

8. The ratio of the map distance to the corresponding distance on the ground is called _________

(A) Scale

(B) Representative factor

(C) Plan factor

(D) Unit fraction

Ans. B

9. A fixed reference point of known elevation is called _________

(A) Turning point

(B) Change point

(C) Bench mark

(D) Arbitrary datum

Ans. C

10. The method of surveying in which field work and plotting are done simultaneously is called _______

(A) Geodetic survey

(B) Laying the tiles

(C) Plane table survey

(D) Cross staff survey

Ans. C

11. Which type of survey will be do for laying of contour lines, terrace lines for irrigation and drainage purpose

(A) Cadastral survey

(B) Topographical survey

(C) Agricultural survey

(D) None of the above

Ans. C

12. Water saving to the tune _______ of percent is possible in sprinkler irrigation system

(A) 30 to 50

(B) 60 to 65

(C) 55 to 85

(D) 70 to 80

Ans. A

13. The overlap of sprinklers increase with _______ in wind velocity

(A) Decreases

(B) Increases

(C) Lowering

(D) None of the above

Ans. C

14. The appropriate device for the measurement of flow in irrigation furrow is _______

(A) V-notch weir

(B) Portable parshall flume

(C) Dethridge meter

(D) Submerged orifices

Ans. B

15. The most suitable device for measuring large flows in earth channels in a canal water distribution system is _________

(A) Parshall flume

(B) Broad crested rectangular weir

(C) Suppressed rectangular weir

(D) Truncated flume

Ans. C

16. The principle of working of a meter gate is __________

(A) Free flow rectangular orifices

(B) Submerged flow circular orifice

(C) Free flow circular orifices

(D) Submerged flow rectangular orifice

Ans. B

17. The most desirable soil structure is ________

(A) Granular structure

(B) Massive structure

(C) Single grain structure

(D) Compound structure

Ans. A

18. The minimum land slope required in land irrigated with surface method of water application is ________

(A) 0.01%

(B) 0.10%

(C) 0.05%

(D) 0.15%

Ans. C

19. The size of furrow stream usually varies from _________

(A) 0.1 to 0.5 lps

(B) 0.5 to 2 lps

(C) 0.5 to 1 lps

(D) 0.5-2.5 lps

Ans. D

20. Land leveling is not essential for irrigation with ________ method

(A) Furrow

(B) Border

(C) Sprinkler

(D) None of the above

Ans. C

21. The relative proportion of salt, silt and clay determine the soil

(A) Structure

(B) Type

(C) Texture

(D) None of the above

Ans. C

22. The _______ is a vertical section through soil mass

(A) Soil erosion

(B) Soil profile

(C) Both A and C

(D) None of the above

Ans. B

23. Archimedean screw is suitable to lift water from open water bodies to height ranging from ______

(A) 0.5-1.2 m

(B) 2-3 m

(C) 1.2-3 m

(D) 3-4 m

Ans. A

24. Water logging may occur due to following factor

(A) Over irrigation

(B) In adequate drainage facilities

(C) Seepage of water through canal

(D) All of the above

Ans. D

25. The soil is more permeable, chances of water logging are _________

(A) Less

(B) More

(C) Both A and B

(D) None of the above

Ans. A

26. The soil moisture at field capacity varies from soil to soil but it range generally varies from _______

(A) 1/10 to 1/3

(B) 15 to 31

(C) 1/3 to 1/15

(D) 31 to 10,000

Ans. A

27. The moisture content at which the wilting is complete and the plant die is called ________

(A) Temporary wilting

(B) Ultimate wilting

(C) Permanent wilting

(D) Wilting range

Ans. B

28. ________ actual area irrigated in a year from an outlet

(A) Culturable command area

(B) Gross command area

(C) Intensity of irrigation

(D) All of the above

Ans. C

29. The first international drip irrigation meeting was held at ________ in 1971

(A) Israel

(B) France

(C) India

(D) USA

Ans. A

30. In water saving to the tune of _______ % is possible in drip irrigation system

(A) 30-70

(B) 80-90

(C) 20-40

(D) 10-30

Ans. A

31. In _______ drip system dripper are fixed inside lateral in the factor, itself

(A) Online

(B) Inline

(C) Mist

(D) Bubbler

Ans. B

32. Generally for tree crops, ________ % root zone wetting has been recommended for drip irrigation system

(A) 10-25

(B) 40-65

(C) 30-50

(D) 70-80

Ans. C

33. The largest crop area covered by drip irrigation in India is under

(A) Plantation crop

(B) Vegetable crops

(C) Orchards

(D) Fiber crops

Ans. C

34. Globally the maximum area under drip irrigation is in ________

(A) Israel

(B) Saudi Arabia

(C) USA

(D) France

Ans. C

35. In drip irrigation water is provided in the form of droplets because

(A) Lateral

(B) Nozzle

(C) Sub main

(D) Dripper

Ans. D

36. _______ the process of application of water soluble through drip irrigation system

(A) Chemigation

(B) Fertigation

(C) Chlorination

(D) Acidification

Ans. B

37. In _______ the fertilizer concentration is not constant throughout the operation of drip system

(A) Venturi

(B) Pressure by pass tank

(C) Fertilizer tank

(D) Injection pump

Ans. C

38. ______ is the heart of drip irrigation system

(A) Emitter

(B) End cap

(C) Lateral

(D) Filter

Ans. D

39. In drip irrigation water flow from emission point through the soil by _______

(A) Infiltration

(B) Capillarity

(C) Percolation

(D) Capillarity and gravity

Ans. D

40. Allowable pressure variation along the drip lateral should be less _____ %

(A) 10

(B) 15

(C) 20

(D) 30

Ans. C

41. _______ valve is used to release the air from the sub main and main line

(A) Ball valve

(B) Non return valve

(C) Air release valve

(D) Flush valve

Ans. C

42. Theodolite is used to measure _________

(A) Horizontal angle

(B) Both A and C

(C) Vertical angle

(D) None of the above

Ans. B

43. Ranging rod size are _________

(A) 1 m

(B) 5 m

(C) 2-3 m

(D) 6 m

Ans. C

44. Ranging rod is painted by alternate colour for __________

(A) Improve visibility

(B) To prevent corrosion

(C) Both A and B

(D) None of the above

Ans. A

45. To setting right angle which instrument are used __________

(A) Cross staff

(B) Optical square

(C) Ranging rods

(D) Both A and B

Ans. D

46. Distance of the object from the survey line is given by __________

(A) Cross staff

(B) Offsets

(C) Optical square

(D) None of the above

Ans. B

47. Arrow is used for __________

(A) To measure angle of position

(B) To measure angle slope

(C) Used for making

(D) None of the above

Ans. C

48. To decide centroide in plane table surveying instrument are used _________

(A) Pegs

(B) Chain

(C) Arrow

(D) Plumb bob

Ans. D

49. Alidades function is __________

(A) To measure distance

(B) To setting angle

(C) To straight the edge

(D) None of the above

Ans. C

50. To measure angle of slope

(A) Chartometer

(B) Clinometers

(C) Planimeter

(D) None of the above

Ans. B

51. Check line is also called as __________

(A) Proof line

(B) Tie line

(C) Base line

(D) All of the above

Ans. A

52. The longest survey line on fairly level ground and passing through the center of the area _____

(A) Proof line

(B) Tie line

(C) Base line

(D) All of the above

Ans. C

53. First stage of erosion process is __________

(A) Gully erosion

(B) Splash erosion

(C) Rill erosion

(D) Sheet erosion

Ans. B

54. Advance stage of rill erosion

(A) Sheet erosion

(B) Soil erosion

(C) Rain drop erosion

(D) None of the above

Ans. D

55. Length of the surveyor’s chain is _________

(A) 33 ft

(B) 66 ft

(C) 100 ft

(D) 150 ft

Ans. B

56. Wind erosion is common in _________

(A) Humid zones

(B) Arid zones

(C) Arid and semi-arid zones

(D) Arid and Humid zones

Ans. C

57. Wind erosion is more in _________

(A) Cohesive soil

(B) Non cohesive soil

(C) Rocky soil

(D) All of the above

Ans. B

58. Leveling rods are usually manufacture in length of ________

(A) 3 to 4 m

(B) 4 to 5 m

(C) 5 to 6 m

(D) 6 to 7 m

Ans. A

59. The rod reading taken on a point of known elevation is called _______

(A) Plus sight

(B) Minus sight

(C) Back sight

(D) Fore sight

Ans. C